Contractrecht

Juridische dienstverlening
Juridische dienstverlening
oktober 14, 2018
Vastgoedrecht
Vastgoedrecht
november 27, 2018
Toon alles
contractrecht

Contractrecht

Wat is contractrecht precies?

Een contract is niet per definitie iets waar je recht op hebt, tenzij het een arbeiderscontract is. Wanneer je door de proefperiode heen bent en werkt verder bij een bedrijf, moet dit namelijk volgens een contract. Hierin worden alle arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Deze arbeidsvoorwaarden vallen dus onder dat recht van contract. Maar hoe zit dat met andere contracten? In contracten voor bijvoorbeeld handelsovereenkomsten worden de handelsvoorwaarden beschreven. Ook deze voorwaarden vallen onder dat recht. Een contract moet vrijwillig ondertekend worden, maar de contractvoorwaarden mogen dan niet worden overtreden. Wanneer je een contact ondertekent doe je dus aan zelfbinding. Daarom wordt contractrecht ook wel verbintenissenrecht genoemd. Een contract is niet geldig wanneer een van de betrokken partijen minderjarig is.

Rechten afhankelijk van het contract

De rechten die je hebt wanneer je betrokken bent bij een schriftelijke overeenkomst hangen af van twee dingen. Als eerste zijn zij afhankelijk van welke rol jij speelt. Wanneer je een werkgever bent heb je bijvoorbeeld andere rechten dan een werknemer die je aanneemt. Zoals hierboven al is verteld staan deze rechten vastgesteld in het arbeiderscontract. Daarnaast is de inhoud van een handelscontract ook anders dan dat van een arbeidscontract. Bovendien zijn niet alleen jouw rechten, maar ook de plichten die je moet nakomen zijn van deze factoren afhankelijk. Maar wat moet je doen als jouw werknemer, werkgever of handelspartner contractbreuk pleegt? En wat doe je nou eigenlijk als je een contract op wil zeggen? Dar zal hieronder uitgebreid worden uitgelegd.

Contractbreuk of opzeggen, hoe regel je dat?

Wanneer je een contract opzegt, is er vaak een opzegtermijn. Dit termijn kan variëren van een maand tot zelfs een jaar. Dit is een standaard maatregel waar niets aan kan worden gedaan. Wanneer er contractbreuk wordt gepleegd, kan het contract wel direct worden opgezegd. Hiervoor zal je een advocaat nodig hebben. Ook de andere partij zal een advocaat moeten regelen. In sommige gevallen kunnen advocaten met elkaar overleggen over het opzeggen en eventuele vergoedingen of tegemoetkomingen. Wanneer dit niet kan, is het mogelijk om een rechter hierover uitspraak te laten doen. Dit noem je ook wel privaatrecht. Wanneer jij of je andere partij zich niet houdt aan de rechter, kan dit bestraft worden. Het private recht verandert op dat moment in strafrecht en dus publiekrecht.

Contact

Wij van Addendum Legal helpen graag met zaken betreft contractrecht. Voor meer informatie en onze gegevens kun je rechts boven aan het scherm op het kopje ‘contact’ klikken.