Kennis van het arbeidsrecht

Vastgoedrecht
Vastgoedrecht
november 27, 2018
arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen: wat u moet weten
januari 31, 2019
Toon alles
arbeidsrecht

Kennis van het arbeidsrecht

Wat is het arbeidsrecht precies?

Het arbeidsrecht is om het heel beknopt uit te leggen alle juridische zaken die met arbeid te maken hebben. Dit recht valt vaak onder privaatrecht, omdat de conflicten zich meestal voordoen tussen werknemer en werkgever. Dit recht kan ook onder publiekrecht vallen. Wanneer werkgevers bijvoorbeeld de wet overtreden, is het een conflict tussen werkgever en overheid. Er zijn namelijk ook specifieke wetten die hierop van toepassing zijn. Deze staan in het centraal akkoord en de collectieve arbeidsovereenkomst. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En wat zijn het centraal akkoord en de collectieve arbeidsovereenkomst precies? Het antwoord op deze vragen zal hieronder verder worden uitgelegd, te beginnen met de collectieve arbeidsovereenkomst.

De afspraken van de collectieve arbeidsovereenkomst

De collectieve arbeidsovereenkomst, ook wel de cao genoemd, is de schriftelijke overeenkomst tussen werknemers- en werkgeversorganisaties. Deze onderhandelen samen met sociale partners om tot een ideale arbeidsovereenkomst te komen voor het gehele land. De afspraken die in de cao staan hebben vooral betrekking tot de hoogte van lonen, vakantiedagen en arbeidsomstandigheden. Wanneer één van de betrokken partijen deze afspraken niet nakomt, mag er juridische actie worden ondernomen. Daarnaast is er ook nog het centraal akkoord. Sommige mensen denken dat dit hetzelfde is als de cao, maar dat is wel degelijk anders.

De afspraken van het centraal akkoord

In het centraal akkoord staan ook afspraken over lonen, vakantiedagen en arbeidsomstandigheden. Het grote verschil met de cao is echter dat in de cao afspraken staan voor een bepaald werkveld. Daarom zijn er ook meerdere soorten cao’s. Het centraal akkoord is een richtlijn voor elke collectieve arbeidsovereenkomst in Nederland. Ook hier wordt er tussen werknemers- en werkgeversorganisaties onderhandeld voor een overeenkomst waar beide partijen het mee eens zijn. Ook in dit geval mag er juridische actie worden ondernomen wanneer de betrokken partijen de afspraken niet nakomen.

Juridisch advies nodig voor een zakelijke kwestie? Neem contact op!

Heb je besloten de hulp in de schakelen van een juridisch adviseur? Zoek dan niet verder. Addendum legal biedt advies van echte experts op het gebied van verschillende soorten recht, waaronder het arbeidsrecht. Ook specialiseren wij ons op het gebied van vastgoedrecht, bestuursrecht, contractrecht, en aansprakelijkheid. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Om contact op te nemen klik je heel simpel op het kopje ‘contact’ waar je onze gegevens vindt. Ook zijn wij zeer gemakkelijk te vinden op Facebook, Twitter, Linkedin en Google+.