Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen: wat u moet weten

arbeidsrecht
Kennis van het arbeidsrecht
december 31, 2018
bestuursrecht particulieren tegen de overheid
Bestuursrecht Particulieren
februari 28, 2019
Toon alles
arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Wat u moet weten over arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn niet iets waar u dagelijks bij stilstaat. Toch is het verstandig om hier op tijd aandacht aan te besteden. Een van uw werknemers kan arbeidsongeschikt raken. Ook kunt u zelf door een ongeluk of ziekte arbeidsongeschikt raken en moet u op zoek naar alternatieve manieren om inkomen te verwerven. Zelf onderzoek doen naar de mogelijkheden rond arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is mogelijk, maar lastig zonder bedrijfsjuristen. De wetgeving is namelijk bijzonder complex en vaak op meerdere manieren uit te leggen.

Welke soorten arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn er?

Laten we beginnen met de twee soorten uitkeringen in het geval van arbeidsongeschiktheid. In het eerste geval gaat het om tijdelijke of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid gaat het om mensen die meer dan 80% arbeidsongeschikt bevonden zijn, maar waarbij kans op herstel is. In het tweede geval gaat het om mensen die voor meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn maar minder dan 80%.

Het tweede soort is de volledige arbeidsongeschiktheid. Dan is een werknemer voor meer dan 80% afgekeurd en is er geen redelijke kans op herstel. Deze werknemer krijgt arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, maar dit gebeurt pas na twee jaar. De eerste twee jaar draait de werkgever voor de kosten op. Vaak gaat het om een deel van het loon. Hoeveel dit precies is, staat in de arbeidsovereenkomst vermeld.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer heeft u geen recht op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Grootaandeelhouders en directeuren hebben hier evenmin recht op. Voor mensen in deze situatie is de arbeidsongeschiktheidsverzekering opgesteld. Mocht u niet langer in staat zijn om uw bedrijf te runnen, dan krijgt u een periodieke uitkering.

Dat klikt erg mooi, maar het is niet de meest makkelijke verzekering om af te sluiten. Het gevolg is dat veel ondernemers de verzekering op een verkeerde manier afsluiten. Dit betekent concreet:

  • Er te veel premie betaald wordt;
  • Er te weinig arbeidsongeschiktheidsuitkeringen betaald worden;
  • De uitkeringen te laat verricht worden;
  • De ondernemer zelf geen duidelijk idee heeft van de gemaakte afspraken.

Dat is niet wat u wilt. Wanneer u in de situatie komt waarin u het vermogen om te kunnen werken verliest, dan wilt u zeker weten dat er een sterk vangnet aanwezig is. Tegelijkertijd wilt u niet onnodig veel premie betalen.

Tips bij het kijken naar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Er zijn veel aspecten die belangrijk zijn bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Punten waar u zeker op moet letten, zijn:

  • De hoogte van de uitkering in verhouding tot de premie;
  • De premieopbouw;
  • Uitsluitingen en voorwaarden van de verzekeraar;
  • Uitloopregelingen;
  • Mogelijkheid van contra-expertise.

Hulp bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid zorgt altijd voor problemen. Of uw werknemers arbeidsongeschikt raken of u zelf niet langer in staat bent om te werken maakt niet uit. Als ondernemer komt u direct in een doolhof van regelgevingen, meningen en mogelijkheden. Wilt u zeker weten dat u de juiste keuzes maakt aan de hand van de actuele informatie? Kies dan voor de oplossingsgerichte bedrijfsjuristen van Addendum Legal.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie over arbeidsongeschiktheid, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen!