Bestuursrecht Particulieren

arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen: wat u moet weten
januari 31, 2019
redenen om iemand op staande voet te ontslaan
5 redenen om iemand op staande voet te ontslaan
maart 28, 2019
Toon alles
bestuursrecht particulieren tegen de overheid

Bestuursrecht en particulieren: wanneer u het niet eens bent met de overheid

Bij het bestuursrecht gaat het om de besluiten die overheidsorganen nemen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor ondernemers, instellingen, maar ook voor particulieren. Vooral in de laatste groep bevinden zich veel mensen die zich niet of nauwelijks bewust zijn van de mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. Vaak gebeurt dit dan ook te laat. Vaak zijn de termijnen die binnen het bestuursrecht gehanteerd worden kort en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Bestuursrecht en particulieren – wanneer heeft het betrekking op u?

Er zijn tal van gevallen waarin u in aanraking kunt komen met een overheidsbesluit dat u benadeelt. Dit is in lang niet alle gevallen uw eigen schuld of door eigen toedoen;

  • Beschuldiging van fraude met uitkering of subsidie;
  • Wijzigingen bestemmingsplannen waardoor het vrije uitzicht verdwijnt;
  • Besluit tot het kappen van de bomen die voor uw huis staan;
  • Uw bouwvergunning wordt afgewezen door een bestuursorgaan.

In dit geval hoeft u niet bij de pakken neer te zitten. In het bestuursrecht staat onder andere rechtsbescherming tegen de overheid. U vindt hierin de mogelijke stappen die u kunt zetten. In de meeste gevallen kunt u dit beter niet alleen doen. Het inwinnen van juridisch advies is een logische eerste stap. Zo kan Addendum Legal binnen korte tijd inschatten of het een mogelijke zaak is waarin de overheid inderdaad fouten gemaakt heeft.

Direct in actie komen is van groot belang

Het is van groot belang dat er op tijd bezwaar ingediend wordt. De korte termijnen binnen het bestuursrecht zorgen ervoor dat zo snel mogelijk schakelen onmisbaar is. Pas wanneer er een bezwaar ingediend is, worden de plannen neergelegd om de situatie te herzien. Daarna kan het – in sommige gevallen – tot jaren duren voordat de overheid een schadevergoeding betaalt bij bijvoorbeeld planschade wanneer u dit zelf probeert te regelen.

Hierbij is het van belang dat de regels omtrent het bestuursrecht voor particulieren gehanteerd worden. Dit is echter niet makkelijk aangezien het hier gaat om tal van beleidsstukken, wetten, plannen en voorschriften. Hoewel het bestuursrecht (onder andere) opgezet is om de burgers te beschermen tegen de overheid is het inwinnen van deskundig advies zeker geen overbodige luxe. Wordt uw bezwaarschrift of klacht op de juiste manier ingediend, dan heeft u kans van slagen. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan zal het overheidsorgaan hier weinig hinder van ondervinden.

In uw recht staan – of daadwerkelijk uw recht halen?

Overheidsbesluiten kunnen u direct of indirect raken. De meeste particulieren zijn niet op de hoogte van het bestuursrecht en weten dit niet te gebruiken op het juiste moment. Wilt u optimaal gebruikmaken van uw recht als Nederlands staatsburger en wilt u dit recht ook halen? Neem dan vrijblijvend contact op met Addendum Legal, experts op het gebied van bestuursrecht.