5 redenen om iemand op staande voet te ontslaan

bestuursrecht particulieren tegen de overheid
Bestuursrecht Particulieren
februari 28, 2019
opzegtermijn wat zijn de regels
Dit moet u weten over de opzegtermijn bij ontslag
april 28, 2019
Toon alles
redenen om iemand op staande voet te ontslaan

Deze redenen om iemand op staande voet te ontslaan kunt u gebruiken

Er zijn verschillende redenen om iemand op staande voet te ontslaan. Het blijft echter een vervelend moment in elk bedrijf. Een werknemer heeft een cruciale fout gemaakt en het dienstverband moet met onmiddellijke ingang stopgezet worden. Welke redenen om iemand op staande voet te ontslaan zijn geldig en worden goedgekeurd wanneer dit voor de rechter komt?

Een stap terug: 3 eisen bij ontslag op staande voet

Voordat we naar de redenen om iemand op staande voet te ontslaan kijken, is het van enorm belang dat er aan de volgende drie eisen voldaan wordt:

  • Er moet een dringende reden zijn;
  • Het moet per direct gemeld worden aan de werknemer;
  • De reden moet per direct gemeld worden aan de werknemer.

Alleen wanneer er aan alle eisen voldaan is, kan een ontslag op staande voet plaatshebben. Mist één van de redenen, zoals het geval was bij de man die € 10.000 van zijn baas vergokte, dan keurt de rechter de ontbinding van de arbeidsovereenkomst af.

Ontslag op staande voet vanwege…

De volgende redenen om iemand op staande voet te ontslaan komen het vaakst voor in Nederland en zijn rechtsgeldig wanneer aan de bovenstaande eisen voldaan is.

Fraude

Het declareren van kosten die nooit gemaakt zijn, kortingen voor vrienden en familie, het opvoeren van het aantal gewerkte uren – alle vormen van fraude zijn een reden voor ontslag op staande voet.

Diefstal

Diefstal zorgt voor wantrouwen in de relatie tussen de werknemer en werkgever. Wat de waarde is van de ontvreemde eigendommen speelt hierbij geen enkele rol. Een flesje drinken of een zakje snoep kan al reden genoeg zijn omdat het gaat om het schenden van het vertrouwen.

Te laat komen

Te laat op het werk komen, het kan iedereen gebeuren. Maar wanneer u vaker te laat komt dan dat u op tijd bent en de werkgever hierdoor inkomsten misloopt, dan is het een reden om op staande voet ontslagen te worden.

Werkweigering

Werkweigering is in veel soorten en maten te vinden. U kunt denken aan een personeelslid dat niet overgeplaatst wil worden, geen overuren wil draaien of zich te ziek acht om te werken terwijl de arts hier anders over denkt. Hoe dan ook – het valt onder de redenen om iemand op staande voet te ontslaan.

Ongepast gedrag op de werkvloer of daarbuiten

Ongepast gedrag is een parapluterm waar ontzettend veel voorbeelden voor zijn. U kunt onder andere denken aan:

  • Dronkenschap
  • Seksuele intimidatie
  • Gokproblemen
  • Respectloos gedrag tegen andere werknemers of klanten
  • Drugsgebruik

En als u het niet zeker weet?

Weet u niet zeker of u een bepaalde werknemer op staande voet mag ontslaan of meer informatie wilt over hoe dit precies werkt, dan komt u bij het arbeidsrecht terecht. Addendum Legal helpt u graag verder bij vraagstukken rond het ontslag op staande voet of andere juridische vraagstukken binnen uw onderneming.