Dit moet u weten over de opzegtermijn bij ontslag

redenen om iemand op staande voet te ontslaan
5 redenen om iemand op staande voet te ontslaan
maart 28, 2019
arbeidsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd
Uw werkgever wijzigt de arbeidsvoorwaarden, wat nu?
mei 28, 2019
Toon alles
opzegtermijn wat zijn de regels

De opzegtermijn? Dit is waar u rekening mee moet houden!

Wordt een contract van een van uw werknemers opgezegd of wilt u juist zelf ontslag nemen? Dan krijgt u te maken met de regels rond de opzegtermijn. Niet alle contracten kunnen zomaar direct beëindigd worden en een vaste regel is er niet. Het is – zoals zo vaak – allemaal afhankelijk van tal van factoren. Wij helpen u graag door het doolhof aan regels heen.

Een tijdelijk contract en de opzegtermijn

Er is geen opzegtermijn bij een tijdelijk contract omdat deze een vast einde heeft. Wilt u wel een opzegtermijn aanhouden bij mensen die tijdelijk aangesteld zijn, dan moet u dit van tevoren in de arbeidsovereenkomst opnemen. Er zijn geen wettelijke bepalingen, u bepaalt zelf welke invulling u hieraan geeft.

U moet wel rekening houden met een aanzegtermijn bij contracten van zes maanden of langer. De werkgever moet dan minstens een maand in het voren laten weten of het contract wel of niet verlengd wordt. Wordt het contract ‘stilzwijgend’ verlengd, dan is er overigens niets aan de hand, tenzij het maximaal aantal tijdelijke contracten al behaald is. Dan is de werknemer in vaste dienst na de stilzwijgende verlenging.

Opzegtermijn bij een vast contract

Bij een vast contract wordt gekeken naar de duur van het dienstverband:

  • Minder dan vijf jaar – een maand opzegtermijn
  • Vijf tot tien jaar in dienst – twee maanden
  • Tien tot vijftien jaar in dienst – drie maanden
  • Vijftien jaar of langer bij een baas – vier maanden

Uitzonderingen op de opzegtermijn bij beëindigen van een contract

Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen. De eerste uitzondering is faillissement. De regels rond het opzeggen van een overeenkomst gelden niet wanneer de onderneming officieel failliet verklaard is. Ook geldt er geen termijn wanneer de werknemer nog in de proeftijd zit. De overeenkomst kan dan op elk gewenst moment ontbonden worden.

Een andere uitzondering is ontslag op staande voet. Heeft uw baas (of uzelf wanneer u de baas bent) een geldige reden voor ontslag op staande voet? Dan wordt de opzegtermijn geschrapt en wordt het dienstverband per direct beëindigd.

En als er onenigheid ontstaat?

Hoe grondig regels ook beschreven staan, er zijn altijd mogelijke grijze gebieden. En dat wilt u niet in uw onderneming. Hoe meer duidelijkheid er is, hoe beter het is voor het voortbestaan van elk bedrijf. Heeft u problemen met arbeidsovereenkomsten, opzegtermijnen of andere juridische aspecten, neemt u dan vooral contact op met Addendum Legal, de juridische experts die denken in oplossingen.