Hoe vast staat een concurrentiebeding?

arbeidsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd
Uw werkgever wijzigt de arbeidsvoorwaarden, wat nu?
mei 28, 2019
huurgeschil
Een huurgeschil: wie staat er in zijn recht?
juli 28, 2019
Toon alles
concurrentiebeding bindend

Een concurrentiebeding getekend – bent u nu gebonden?

Een concurrentiebeding wordt overeengekomen aan het begin van uw arbeidscontract. Het is een overeenkomst waarin staat dat u bepaalde kennis of expertise niet mag gebruiken in andere bedrijven wanneer uw arbeidscontract afloopt. U mag dit ook niet inzetten wanneer u een eigen bedrijf start.

Is uw arbeidscontract afgelopen en zit u nu met het concurrentiebeding in uw maag? Wellicht omdat u zelf wilt starten of zo geen werk kunt vinden? Bekijk dan eerst hoe vast het concurrentiebeding staat.

Beperkingen in het concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is niet oneindig breed en niet oneindig lang. Het zijn vaste bepalingen die afgebakend zijn. Zo moet er altijd:

  • Beschreven zijn wat de duur van de overeenkomst is
  • Een plaats afgebakend zijn
  • Beschreven staan welke werkzaamheden het beding omvat
  • Vermeld worden wanneer het gaat om een type werkgever

Aangezien de overeenkomst doorgaans al van kracht wordt tijdens de proefperiode, is het niet zomaar mogelijk om hieronder uit te komen. Het is namelijk vooral een manier om uw werkgever te beschermen. Zo blijven investeringen in het personeel en bedrijfsgeheimen namelijk gebonden aan het bedrijf waarvoor u werkt(e).

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?

Een beding is alleen geldig wanneer dit opgenomen is in uw arbeidscontract en u ten tijde van tekenen meerderjarig was. Wordt niet voldaan aan beide voorwaarden, dan is het concurrentiebeding niet rechtsgeldig. Dit is geen vrijbrief om direct de overeenkomst te verscheuren, het is een punt dat uw jurist kan gebruiken om het contract te ontbinden.

Concurrentiebedingen in een tijdelijke overeenkomst gelden overigens alleen wanneer uw werkgever zich aan extra regels houdt.

U zit vast aan de overeenkomst. En nu?

Een concurrentiebeding is opgesteld om uw werkgever te beschermen. Het is geen overeenkomst die u lam moet leggen in de rest van uw loopbaan. Ga daarom eerst eens met uw ex-werkgever in gesprek. Vertel wat u precies wilt, wat de opties of problemen zijn en leg een voorstel op tafel.

In sommige gevallen wil een werkgever gerust punten laten vallen, waardoor u gewoon een nieuwe baan kunt vinden. In andere gevallen kunt u (of uw volgende baas) het concurrentiebeding afkopen. Zorg er wel voor dat alles goed gedocumenteerd wordt tijdens dit proces.

Uw ex-werkgever werkt niet mee?

Heeft uw ex-werkgever geen oren naar aanpassingen en wil deze niet meewerken? Dan schakelt u Addendum Legal in. Wij begeleiden u bij alle stappen in het proces en kijken naar de exacte mogelijkheden. Zo kijken we eerst naar het concurrentiebeding zelf en de voorwaarden om openingen te vinden.

Zijn die er niet en werkt uw ex-werkgever nog steeds niet mee? Dan volgt een gerechtelijk proces.

Wilt u nu weten waar u aan toe bent en wat wij voor u kunnen doen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we alvast naar uw concurrentiebeding kunnen kijken.