Een huurgeschil: wie staat er in zijn recht?

concurrentiebeding bindend
Hoe vast staat een concurrentiebeding?
juni 28, 2019
doorstart maken na faillissement
Failliet? Zo maakt u een doorstart!
augustus 28, 2019
Toon alles
huurgeschil

Wat te doen bij een huurgeschil?

Een huurgeschil is per definitie een vervelende situatie. Voor de ene partij gaat het om de maandelijkse inkomsten die nodig zijn om de kosten te dekken. Voor de andere partij gaat het om een dak boven het hoofd. Dat een huurgeschil daardoor makkelijk uit de hand kan lopen, dat is geen verrassing. Wat zijn de rechten bij een huurgeschil en in welke gevallen komt de zaak bij de rechter te liggen?

Wat is de achtergrond van het huurgeschil?

Er zijn verschillende redenen waarom een huurgeschil kan ontstaan. Het gaat hier altijd om het in gebreke blijven door één van de partijen. Dit kan betekenen dat de huurovereenkomst niet gevolgd wordt (betalingsachterstand), dat er gebrekkige voorzieningen zijn (gebreken aan de woning) óf dat een noodzakelijke verandering niet geaccepteerd wordt (huurverhoging).

Omdat het hier gaat om huisvesting en alles gebonden is aan regels, wetten en voorschriften, is er altijd iemand die in zijn recht staat. Wie dat is, dat is lastig te bepalen zonder kennis te hebben van uw situatie.

Bent u het bijvoorbeeld niet eens met verhoging van de huurprijs en zijn de juiste procedures niet gevolgd door de verhuurder, dan staat u meestal in uw recht. Wilt u juist een huurder uit de woning zetten omdat deze constant te laat of niet betaalt? Dan staat u als verhuurder in uw recht, wanneer u de juiste stappen zet.

Naar de rechter dus?

Bij sociale woningen komt een huurgeschil altijd eerst bij de Huurcommissie te liggen. Doet deze uitspraak en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u de stap naar de rechter zetten, op voorwaarde dat u dit binnen acht weken na uitspraak doet.

In de particuliere sector komt u direct bij de rechter uit. Deze bepaalt welke van de partijen in het recht staat. Omdat dit op een nette en officiële manier gebeurt, worden de gevolgen voor de toekomst vaak beperkt.

En hoe kan ik mijn gelijk halen?

U krijgt lang niet altijd waar u recht op heeft. Goed voorbereiden van de zaak, het verzamelen van de juiste bewijzen en het volgen van de juiste procedures verhoogt de kans op succes voor de Huurcommissie of de rechter.

Heeft u hulp nodig bij een huurgeschil en wilt u krijgen waar u recht op heeft? Als huurder of verhuurder kunt u altijd terecht bij de experts van Addendum Legal, met alle kennis van huurrecht en huurplicht.

Bel direct naar 085 30 30 790 zodat we samen met u kunnen kijken waar u recht op heeft.