Failliet? Zo maakt u een doorstart!

huurgeschil
Een huurgeschil: wie staat er in zijn recht?
juli 28, 2019
advocaat vooraf regelen
Waarom een advocaat vooraf veel meer kan doen dan achteraf
september 28, 2019
Toon alles
doorstart maken na faillissement

Een doorstart maken na een faillissement doet u zo

Is uw bedrijf bewust of onbewust failliet gegaan? Dan heeft u een geweldige kans. U kunt een doorstart maken. Hiervoor gebruikt u alleen de gezonde delen van uw bedrijf en zet u een nieuwe onderneming op. Klinkt als een interesse optie, maar waar moet u nou echt op letten en wat is dé valkuil die ondernemers missen bij het maken van een doorstart?

Welke rechtsvorm had uw onderneming eigenlijk?

De rechts- of bedrijfsvorm speelt een grote rol voordat u wel of geen doorstart kunt maken. Had u een NV of BV? Dan bent u niet persoonlijk aansprakelijk voor uw faillissement. Had u een eenmanszaak of een andere rechtsvorm waarbij de onderneming zelf geen juridisch persoon was? Dan zijn uw persoonlijke bezittingen ook onderdeel van het faillissement en bent u ook failliet verklaard. U kunt dan géén doorstart maken.

Waarom wilt u een doorstart maken?

Is er sprake van een bewust of onbewust faillissement? In beide gevallen kunt u eens kritisch naar uw onderneming kijken. Welke gezonde delen van de onderneming waren hoekstenen binnen het bedrijf en welke onderdelen zijn een doorlopende verliespost geweest?

Wanneer u dit goed in beeld heeft, weet u precies welke onderdelen van de onderneming mee kunnen naar de doorstart. Met de ervaring die u opgedaan heeft en de gezonde bedrijfsonderdelen is het makkelijk om een nieuwe onderneming op te zetten. Al is er een valkuil die een hindernis gaat vormen.

Financiering vinden… Dat is lastig

De bank is doorgaans de grootste schuldeiser bij een faillissement. Klopt u binnen korte tijd weer aan bij de bank, dan is de kans groot dat de deuren gesloten blijven. De bank gaat echt niet nog eens met u in zee wanneer u een doorstart wenst te maken. Ook zijn de vaste financiers hoogstwaarschijnlijk niet dolgelukkig na uw faillissement.

Heeft u van tevoren een goed plan opgezet en weet u precies met welke delen u een doorstart wilt maken? Dan is het vinden van financiers makkelijker, maar de drempel blijft. Lang niet elke financier kan het waarderen dat uw vorige bedrijven ondergegaan is en u alleen de vitale delen meegenomen heeft.

Bent u van plan uw bedrijf failliet te laten gaan of dreigt een faillissement zonder dat dit vrijwillig is? Wanneer u graag een doorstart wilt maken na het faillissement, is het zaak om nu alvast de juiste stappen te zetten zodat u financierders kunt vinden en zich in kunt dekken voor de curator. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op.