Wanneer bemiddelingskosten betalen bij het huren van een huis?

advocaat vooraf regelen
Waarom een advocaat vooraf veel meer kan doen dan achteraf
september 28, 2019
belaste verhuur vastleggen
Belaste verhuur, hoe legt u dit vast?
november 28, 2019
Toon alles
bemiddelingskosten betalen wanneer

Bemiddelingskosten betalen? Hoe zit dat in uw geval?

Het vinden van een geschikte huurwoning is lang niet meer zo makkelijk. Maar het wordt nog moeilijker wanneer de eerste kosten direct huizenhoog oplopen. En wanneer u ineens bemiddelingskosten betalen moet, dan is dat zeker het geval. Meestal gaat het om een complete maand huur mét btw. Maar hoe zit dat nou precies? Die bemiddelingskosten komen toch helemaal niet voor uw rekening wanneer u de woningzoekende bent?

Bemiddelingskosten betalen: theorie versus praktijk

Er is maar één situatie waarin de makelaar u bemiddelingskosten mag rekenen. Dat is wanneer de makelaar in uw nadrukkelijke opdracht op zoek gaat naar een huis dat aan uw wensen voldoet. Vindt de makelaar deze woning én werkt de makelaar niet voor de verhurende partij? Dan mogen er bemiddelingskosten gerekend worden. In alle andere gevallen mag dit dus niet. De woningzoekende betaalt in gebruikelijke situaties dus geen kosten voor de bemiddeling.

Maar in de praktijk is dit anders. Vooral omdat makelaars er tegenwoordig gewoon een andere naam opplakken en dit onder uw neus drukken. Betaalt u niet, dan gaat de woning aan uw neus voorbij. En dat is waar wij in beeld komen.

Situatie A: u heeft al bemiddelingskosten betaald

Heeft u alle betaalde kosten goed gedocumenteerd? Klop dan vooral even bij ons aan. Wij kijken graag of de bemiddelingskosten nog teruggehaald kunnen worden, wat vaak gewoon het geval is. U kunt de bemiddelaar ook zelf een brief sturen, maar de kans is groot dat dit voor de rechtbank komt. Zeker wanneer het om grotere bedragen gaat.

Situatie B: u moet betalen, anders krijgt u de woning niet

In dit geval is het verstandig om te betalen – wanneer u over de middelen beschikt. U documenteert alles goed en legt dit vervolgens bij ons neer. Onze experts gaan vervolgens aan de slag met uw zaak en nemen contact op met de bemiddelaar, om zo de extra kosten terug te vorderen die u ‘onverschuldigd betaald heeft’. Wij zorgen er vervolgens voor dat de middelen weer bij u terecht komen.

Waarom is dit allemaal zo lastig?

De schaarste op de woningmarkt en de flexibele opvatting van de regels door de makelaars zorgt er samen met onkunde bij de consument voor dat er veel grijze gebieden ontstaan zijn. Daarom is het goed om u te laten informeren wanneer u niet helemaal zeker bent over de mogelijkheden en de regels die er zijn wanneer u wilt huren of wilt verhuren.