Belaste verhuur, hoe legt u dit vast?

bemiddelingskosten betalen wanneer
Wanneer bemiddelingskosten betalen bij het huren van een huis?
oktober 28, 2019
erfpacht
De belangrijkste feiten over erfpacht
december 28, 2019
Toon alles
belaste verhuur vastleggen

Belaste verhuur, hoe zit dit nou eigenlijk?

Belaste verhuur is een strategische toevoeging aan de huurprijs, die mogelijkheden biedt aan de huurder en de verhuurder. Maar zomaar ergens het label ‘belaste verhuur’ op plakken, dat mag niet. Er zijn strenge regels die gelden wanneer er gekeken wordt naar de richtlijnen van de Belastingdienst. Daarnaast is het wél de bedoeling dat er profijt getrokken kan worden uit deze vorm van verhuur. Hoe zit dit nou precies en wat moet u doen om deze constructie te gebruiken?

Wat is belaste verhuur nou eigenlijk?

Belaste verhuur is een verhuurvorm waarbij btw over de huurprijs gerekend wordt. Dit kan uiteraard alleen aan ondernemers. De regel is dan ook dat de ondernemer minstens 90% van de btw over de huurprijs af moet kunnen trekken. Voor sommige branches zijn uitzonderingen gemaakt, daar is het percentage lager dan 90%. Het btw-percentage over belaste verhuur is standaard 21% in Nederland.

Waarom is dit nou handig voor de verhuurder?

Als verhuurder heeft u waarschijnlijk kosten aan het onderhoud van het vastgoed of kosten rond het verhuren van uw pand zelf. Over deze kosten betaalt u btw. Door belaste verhuur te kiezen, kunt u ervoor kiezen om de betaalde btw af te trekken van de btw die u ontvangt over de huur.

Hoe gebruikt u deze huurvorm?

Deze vorm van verhuur mag alleen gebruikt worden wanneer voldaan is aan een aantal voorwaarden. Die voorwaarden hebben betrekking op de huurovereenkomst. Een aantal belangrijke punten:

  • De ingangsdatum van de belaste huur
  • Het feit dat de huur belast is
  • Een verklaring waarin duidelijk staat dat de btw over de huur voor het minimale percentage afgetrokken kan worden van de voorbelasting

Wordt niet aan de eisen voldaan en missen er punten in de huurovereenkomst, dan kan dit problemen opleveren met de Belastingdienst. Zeker omdat zulke constructies al snel opvallen in de boekhouding en de Nederlandse staat dan graag even komt controleren of alles wel in orde is.

Het gaat dus vooral om regels en richtlijnen?

Ja, het opzetten van belaste huur heeft vooral te maken met wettelijke kaders en het opstellen van een correcte huurovereenkomst, zodat beide partijen ingedekt zijn. Een goed huurcontract is dus van groot belang, omdat de belaste huur anders ongegrond verklaard kan worden.

Kunt u zelf geen overeenkomst opstellen of wilt u dat een expert naar uw situatie kijkt om te beoordelen of u in aanmerking komt – en hoe u hier het beste gebruik van kunt maken? Neemt u dan eens contact met ons op, zodat we u persoonlijk advies op maat kunnen geven.