De belangrijkste feiten over erfpacht

belaste verhuur vastleggen
Belaste verhuur, hoe legt u dit vast?
november 28, 2019
letselschadevergoeding
Letselschadevergoeding: wanneer heeft u er recht op?
januari 28, 2020
Toon alles
erfpacht

Erfpacht, hoe zit dat nou allemaal precies?

Een huis kopen is doorgaans al een lastig traject. Maar gaat het om erfpacht, dan komt het erfpachtrecht ook nog eens om de hoek kijken. Een constructie die er vaak voor zorgt dat er afgehaakt wordt, omdat er te veel haken en ogen aan de overeenkomst zitten. Zit u in een situatie waarbij erfpacht gebruikt wordt en wilt u weten waar u aan toe bent? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. We vertellen u er graag meer over.

Hoe zit het nou allemaal met erfpacht?

Bij erfpacht koopt u de grond niet, maar sluit u een overeenkomst waarbij u de grond (en het huis dat erop staat) mag gebruiken. De erfverpachter blijft de eigenaar van de grond. Wie de erfverpachter is, is niet van belang; de regels blijven namelijk altijd hetzelfde.

Voor het gebruik van de grond en de woning betaalt u jaarlijks een bedrag, dat canon genoemd wordt. Uiteraard moet altijd duidelijk aangegeven worden dat het gaat om erfpacht. Dit staat in de omschrijving van de woning, wordt vaak nog eens mondeling medegedeeld én moet in het koopcontract opgenomen worden. Zeker omdat er meer bij zo’n overeenkomst komt kijken dan een standaardovereenkomst.

Erfpachtvoorwaarden, een kwestie van goed opletten

Erfpacht komt altijd met erfpachtvoorwaarden, oftewel de contractuele overeenkomsten waar beide partijen zich aan moeten houden. Hoewel er standaardovereenkomsten zijn, wijken de meeste erfpachtvoorwaarden vaak af. In ieder geval moet opgenomen zijn wat de duur is van de overeenkomst, de bestemming van de woning en de grond en de mogelijkheden die er zijn tot opzegging. Ook moeten duidelijk afspraken gemaakt zijn over de kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud.

Maar die erfpachtvoorwaarden zijn vaak lastig, onduidelijk en geschreven in een bewoording die alleen door juristen gebruikt wordt. Vervelend, want het is van groot belang dat u precies begrijpt wat er staat voordat u een handtekening zet. Hoewel de voorwaarden binnen de wettelijke kaders moeten liggen, kan het zomaar gebeuren dat er beperkingen in de erfpachtvoorwaarden staan waardoor u helemaal niet met de woning kunt doen wat u van plan bent. En dan zit u aan het contract vast.

Schakel de experts in

Bent u van plan een erfpachtovereenkomst te tekenen, maar wilt u zeker weten dat de bepalingen en voorwaarden echt in orde zijn? Schakel dan Addendum Legal in, experts op het gebied van erfpachtrecht en alles wat hierbij komt kijken. Zo weet u zeker dat u stevig in uw schoenen staat wanneer u de handtekening zet!