Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaardenAlgemene voorwaarden zijn in principe de rechten en plichten van een klant en een bedrijf. Deze bepalingen hebben betrekking op een zakelijke overeenkomst en worden schriftelijk vastgesteld. Hiermee loopt de ondernemer minder risico en weet de klant ook waar hij aan toe is. Het is verstandig om professionele hulp in te roepen bij het opstellen van algemene voorwaarden.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Deze voorwaarden horen bij een overeenkomst tussen een ondernemer en consument. Hierin staan allerlei bepalingen, zoals:

  • Aansprakelijkheid.
  • Garantievoorwaarden.
  • Betalingsmanieren.
  • Hoe een klacht in te dienen.
  • Bedenking en betalingstermijnen.
  • Waarom moet u dit soort voorwaarden opstellen?

Door deze voorwaarden op te stellen is duidelijk wat de rechten en plichten zijn van zowel u als ondernemer als ook uw klant. Zo loopt u minder risico maar weet uw klant ook precies waar hij aan toe is.

Wat moet er in de algemene voorwaarden staan?

Aansprakelijkheid: als bedrijf kunt u aansprakelijk worden gesteld. Hoewel dit nooit helemaal is uit te sluiten, kunt u dit door middel van een bepaling in deze voorwaarden wel beperken.

Garantievoorwaarden: de algemene voorwaarden mogen nooit de wettelijke garanties van de klant aantasten. Bij verkoopovereenkomsten tussen ondernemers zijn deze voorwaarden soepeler.

Betalingstermijn: volgens de wet is een betalingstermijn 30 dagen. Een kortere termijn moet duidelijk staan aangegeven in ofwel een contract of de algemene voorwaarden. Dit geldt ook wanneer u de betalingstermijn wil verlengen.

Eigendomsvoorbehoud: door dit op te nemen in de algemene voorwaarden heeft u als ondernemer het recht om het door u geleverde goed terug te vorderen als een factuur niet wordt voldaan.

Waar op letten bij algemene voorwaarden opstellen

Zet de algemene voorwaarden één keer goed op papier. Dan beperkt u de risico’s als ondernemer en kunt u hier altijd op terugvallen. Het opstellen van deze voorwaarden kunt u het best door een professional laten doen. De juridisch experts van Addendum Legal staan u graag bij. Zo weet u zeker dat uw voorwaarden passen bij de goederen en/of diensten die uw bedrijf biedt en dat deze in begrijpelijke taal zijn opgesteld. Na het opstellen van deze voorwaarden, kunt u deze deponeren bij de rechtbank of Kamer van Koophandel. Dat is niet verplicht maar zo zet u deze voorwaarden wel meer kracht bij.