Juridisch adviseur

Juridisch adviseurParticulier en ondernemers kiezen vaker voor een juridisch adviseur

Het is beslist niet zo dat bij elk juridisch geschil meteen een advocaat in de arm genomen moet worden. Het inschakelen van een juridisch adviseur voor juridisch advies is in veel gevallen zelfs een betere optie. Wanneer je een beroep doet op een juridisch adviseur, dan doe je zaken met een jurist die voor zowel particulieren en bedrijven specialistische opdrachten aanneemt.

Juridisch adviseurs

Juridisch adviseurs gelden als specialisten op bepaalde terreinen, en dus verrichten ze werkzaamheden – het geven van juridisch advies – op duidelijke en afgekaderde rechtsgebieden. Dan kun je denken aan onderwerpen als ruimtelijke ordening, ondernemingsrecht of financieel recht. De specialistische advisering is ook meteen het grootste verschil tussen een adviseur en een advocaat. Een adviseur is gespecialiseerd in de inhoud, de advocaat juist als het gaat om het procesrecht.

Procederen

De Nederlandse Orde van Advocaten belemmerde lange tijd dat juridisch adviseurs in rechte op konden treden. Tegenwoordig is hulp inroepen van en advocaat echter pas nodig bij rechtszaken die als grotere zaken bestempeld worden. Het gaat dan om rechtszaken met een waarde van minimaal 25 mille. Daardoor werd de weg vrijgemaakt voor juridisch adviseurs om te procederen, mits het dus om zaken gaat die onder de 25 mille blijven.

Specialistische kennis

Juristen prevaleren anno 2018 specialisatie, waar voorheen het beroep van (algemeen) advocaat meer in trek was. De reden is simpel; de roep om specialistische hulp wordt namelijk groter en groter. Zogenaamde algemene advocaten weten veel, maar kunnen vaak niet voldoen aan de gewenste specialistische kennis. Het inschakelen van juridisch adviseurs is doorgaans bovendien wat goedkoper dan een beroep doen op een advocaat. De adviseurs zijn werkzaam bij onder meer verzekeringsmaatschappijen, deurwaarderskantoren en juridische advieskantoren.

Steeds vaker juridisch adviseur

Arbeidsrecht – afspraken en conflicten met werknemers, ontslag -, alles wat met het onderwerp bedrijfsvoering te maken heeft (ondernemingsrecht) en bijzonder recht (merkrecht, reprorecht en zaken over intellectueel eigendomsrecht) zijn zaken waarvoor steeds vaker voor een juridische goed onderlegde adviseur ingeschakeld wordt.